Buisisolatie: bespaar energie en wacht korter op warm water

Door je hele huis lopen buizen voor warm water. Bijvoorbeeld voor de verwarming, de douche of de warme kraan. Deze buizen geven alleen ook warmte af, waardoor er kostbare energie verloren gaat. Door om deze buizen een kant-en-klare plastic huls te doen gaat er minder warmte verloren naar de omgeving. Het goede nieuws: buisisolatie kost slechts 30 cent per meter.

Je kunt buisisolatie eenvoudig aanbrengen langs buizen waar warm water doorheen stroomt. Zet alle warme kranen een halve minuut open en de verwarming een kwartiertje heet. Voel daarna welke buizen warm zijn. Kijk bijvoorbeeld eens bij de CV-ketel, in een kruipruimte, onder een vloerluik, en onder de wastafels. Let op: het isoleren van warmwaterleidingen van de verwarming die door een verwarmde ruimte lopen heeft geen zin. Deze buizen dragen immers zelf bij aan het verwarmen van de ruimte.

Isolatie: met of zonder sluiting (plakstrip)? En met folie?

Er bestaan twee soorten buisisolatie: met en zonder plakstrip. In de eerstgenoemde soort zit een plakstrip waarmee je eenvoudig de naad kan dichten zodat de buisisolatie goed sluit. Bij het laatstgenoemde soort zit er geen plakrand en zul je dus zelf met tape de naad moeten dichten. Dat is iets meer werk, maar ook wat goedkoper.

Wil je buizen isoleren onder de vloer of op andere plekken waar je er niet goed bij kan? Kies dan voor buizen mét plakstrip. Zo kan je de buis simpelweg over de leiding schuiven en hoef je niet te stuntelen met het aanbrengen van plakband.

Wil je nog meer rendement uit je buizen halen? Wikkel dan Tonzon folie eromheen. Dit glimmende folie werkt reflecteert ontsnapte warme terug de buis in.

  • Buisisolatie
  • Buisisolatietape
  • Tonzon folie voor extra isolerend effect (optioneel)

Buisisolatie aanbrengen

  1. Meet op hoeveel meter buisisolatie je nodig hebt. Maak hierbij onderscheid tussen de verschillende buisdiktes. Het is het best om iets meer dan de totale lengte te bestellen, want je kan er beter een paar centimeter later afknippen dan er nog een stukje bijplakken. Vooral de bochten eisen meer materiaal dan je denkt.
  2. Maak de buis open in de naad. Snijd de buisisolatie iets ruimer dan afgemeten af en doe het om het stuk buis. Knip het materiaal nu exact op maat. (Instructies voor het maken en aanbrengen van hoekstukjes en T-stukjes staan hieronder.
  3. Heb je buisisolatie met plakstrip? Verwijder de plakstrip en druk het aan. Heb je buisisolatie zonder plakstrip? Breng de isolatietape dan strak aan over de naad. Breng ook tape aan om de verschillende stukken buisisolatie aan elkaar te bevestigen.
  4. (optioneel) Breng Tonzon-folie aan voor extra rendement. Dit plak je simpelweg rondom de buisisolatie.

Hoekstukjes, bochten, en T-splitsingen

Hoeken en bochten zijn lastiger om goed te isoleren dan rechte stukken leiding, maar toch is het een koud kunstje als je het eenmaal onder de knie hebt.

  • Ruime bocht: duw de buisisolatie simpelweg de bocht om. De naad kan je aantrekken met plakband. Werkt dit niet? Maak dan kleine v-vormige inhammen in de binnenbocht.
  • Krappe bocht: snijd enkele kleine v-vormige inhammen aan één kant van de buisisolatie. Deze inhammen komen samen als je de buis vouwt.
  • T-splitsing: maak één v-vormige inham in de zijkant van de doorlopende buis. Snijd een punt in de doodlopende buis. Deze vormen passen in elkaar om een T-splitsing te dichten.

Als je geen zin hebt om zelf bochten en t-splitsingen te snijden, kan je ook kant-en-klare stukjes hiervoor kopen.

In alle gevallen, breng tape aan rondom de buisisolatie zodat het goed gesloten blijft.