Persoon drukt op knop om een CV-ketel op 60 graden te zetten.

CV-ketel zelf inregelen: tot €60 energiebesparing per jaar!

De installateur die jouw CV-ketel heeft neergezet, heeft die waarschijnlijk iets te warm ingesteld. Zo blijft jouw huis warm bij zelfs bij -20 °C. Maar zou koud is het natuurlijk lang niet altijd. Door de watertemperatuur van je CV-ketel in te regelen op 60 °C of lager kan je een hoop energie besparen. Dit kost een minuutje en levert ongeveer €40 per jaar op. Dit kan zelfs oplopen tot €60! Je vermindert je uitstoot dan ook al snel met 94-140 kg CO2-uitstoot per jaar.

Hoe stel ik mijn CV-ketel in?

Op je CV-ketel zie je waarschijnlijk twee draaiknoppen of andere manieren om de temperatuur te regelen. Één is voor de temperatuur van de centrale verwarming, de ander is voor het warme kraanwater. Draai de schijf voor de verwarming naar 60 °C, maar die van het kraanwater niet. Anders krijg je een hoger risico op legionella.

Kom je er niet uit? Kijk dan op zetmop60.nl voor een uitleg voor elke gangbare CV-installatie. Of vraag je monteur om de temperatuur in te stellen zodra die weer langskomt.

Blijft mijn douche warm?

Ja, je verandert alleen de instelling van de verwarming – niet van het kraanwater. Dat geldt ook als je een twee-in-één-systeem hebt. Zet de stand voor het douchewater niet kouder, anders loop je een hoger risico op legionella. Je kan altijd koud water bijmengen onder de douche.

Kan de temperatuur lager dan 60 °C?

Soms wel, probeer het maar. Als het niet lukt om je huis warm te houden, dan verhoog je de temperatuur gewoon weer terug naar 60 °C.

Voor meer informatie, kijk eens op www.zetmop60.nl, een campagne van Stichting Urgenda.