Zonsopgang bij windmolens

Stop over naar een energieleverancier met échte groene stroom

Van oorsprong is bijna alle energie die uit een Nederlands of Belgisch stopcontact komt opgewekt met fossiele brandstoffen. Hierdoor warmt de aarde steeds verder op. Gelukkig zien we ook steeds meer windturbines en zonnepanelen die de energiemix duurzamer maken. Niet gek dat veel mensen groene energie willen stimuleren door dat in te kopen.

‘Groene stroom’ is vaak helemaal niet groen

Als je op zoekt bent naar een nieuwe energieaanbieder zul je merken dat bijna alle aanbieders ‘groene energie’ aanbieden. Toch is dat niet het geval! Net zoals dat er gehandeld kan worden in energie, kan er ook gehandeld worden in certificaten voor groene energie (CvO). Deze CvO bewijzen dat energie duurzaam is opgewekt. Vaak kopen Nederlandse energieleveranciers een certificaat dat energie duurzaam is geproduceerd van waterkrachtcentrales in Noorwegen. In Noorwegen is immers bijna alle stroom groen en zijn huishoudens dan ook niet op zoek naar ‘groene stroom’. Zo heb jij officieel groene energie, terwijl een Noor officieel grijze energie heeft. Dit goocheltrucje dat energieaanbieder gebruiken maakt je elektriciteit dus niet groener.

Welke stroom is dan wel groen?

Wat wél werkt, is om duurzame energie te kopen die in Nederland of België is opgewekt. Omdat groene energie hier nog niet vanzelfsprekend is, zorgt jouw aankoop voor nieuwe windmolens en zonnepanelen. De volgende aanbieders leveren duurzame Nederlandse elektriciteit en scoren minimaal een 9 in de duurzaamheidsscore van de Consumentenbond.

  • Pure Energie
  • PowerPeers
  • Vandebron

Duurzaam is niet duur

Het zal je misschien opvallen dat groene stroom helemaal niet duurder hoeft te zijn dan grijze stroom uit fossiele energie. Zonnepanelen en windmolens worden immers steeds goedkoper naar mate we er meer installeren!

Ook bij groene energie: blijven besparen!

Zelfs als je groene energie hebt, blijft het belangrijk om zo min mogelijk energie te gebruiken. Hoe minder energie er verbruikt wordt, des te makkelijker wordt de energietransitie. Vervang bijvoorbeeld je gloeilampen door ledlampen.