Isolatiefolie voor je ramen: een goedkoop alternatief voor dubbelglas

Door ramen met enkelglas gaat veel energie verloren, omdat er geen isolerende holte zit zoals bij dubbelglas. Helaas is dubbelgas isoleren niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat je huisbaas deze investering niet wil maken of omdat je woning een monument is. Daarnaast zit aan dubbelglas een aanzienlijk prijskaartje.

Hiervoor biedt een isolatiefolie voor tegen de ruiten een handige oplossing. Dit folie span je voor de ruit waardoor er een laag stilstaande lucht tussen het plastic en het glas komt. Dit heeft een sterk isolerend effect, net als dubbelglas.

Alhoewel een plastic laag voor je ruit lelijk klinkt, is het resultaat zeker niet slecht. Het folie is namelijk niet reflecterend en wordt zeer strak gespannen, waardoor je geen kreukels ziet. Wel beschadigd een plasticfolie natuurlijk sneller dan het glas zelf en voelt het een stukje minder luxe aan.

Een isolatiefolie is daarmee ideaal voor het isoleren van zolderramen, raampjes boven de deur, en ramen boven ooghoogte. Voor die doeleinden gebruik ik het zelf ook en ik merk dat het een stuk aangenamer warm is in huis.

Wat heb je nodig?

 • Tesa Moll Thermo Cover isolatiefolie, inclusief meegeleverd tape
 • Een scherp mes
 • Een schaar of een snijmat.
 • Rolmaat of meetlint
 • Een föhn

Hoe installeer je het?

Isolatiefolie is gemakkelijk te installeren en kost slechts een halfuurtje.

 1. Maak je raam goed streeploos schoon met een schone doek en een ruitenreiniger.
 2. Maak de kozijn of lijst rondom de ruit goed schoon met een vet-verwijderend schoonmaakmiddel.
 3. Maak de ruit en het kozijn goed droog. Gebruik desnoods een föhn en doe het bij voorkeur op een droge dag (i.v.m. de luchtvochtigheid).
 4. Plak het dubbelzijdige plakband op het kozijn rondom de ruit. Zorg ervoor dat het plakband goed aansluit: laat de hoekjes overlappen. Door alvast de beginnetjes van het plakband eraf te trekken bespaar je straks een hoop werk.
 5. Op een droge en schone tafel, knip of snij het plastic folie op maat. Laat minstens 5 centimeter over aan elke kant.
 6. Verwijder de bovenste beschermlaag van het plakband en plak de bovenkant van het folie hier tegenaan. Je hoeft het folie niet heel strak te trekken, maar zorg ervoor dat het niet ergens kreukt.
 7. Doe vervolgens hetzelfde voor de zijkanten en tenslotte voor de onderkant.
 8. Druk het folie goed tegen het plakband door te wrijven met je vinger.
 9. Blaas zachtjes warme lucht tegen het folie totdat het strak staat gespannen. Houd de föhn niet te dichtbij, want dan kan het folie smelten.
 10. Snij met het mes voorzichtig de restanten folie rondom het plakband weg. De restjes mogen bij het restafval, net als het beschermfolie van het plakband.