Radiatorfolie: een eenvoudige oplossing voor veel minder energieverbruik!

Net als bij de meeste huizen wordt jouw huis waarschijnlijk verwarmd met radiatoren aan de muren. Deze radiatoren geven warmte af aan je kamer, maar ook aan de muur. Al helemaal als jouw radiator aan een buitenmuur vastzit verlies je al snel veel warmte. Door een goedkoop folie achter de radiator aan te brengen bespaar je al snel veel warmtegebruik! Het is een effectieve maatregel voor een product dat slechts enkele euro’s kost.

Radiatorfolie bestaat uit twee delen: het eerste deel is een stukje schuim dat de radiator van de buitenmuur isoleert. Het tweede deel is een metalen (aluminium) laagje dat de warmte van de radiator reflecteert en zo terugstuurt naar de kamer. Omdat je dit folie aanbrengt achter de radiator is het een onopvallende ingreep in je huis.

Wat heb je nodig?

  • Een rol radiatorfolie
  • Aluminium tape (bij grotere stukken)
  • Sterk dubbelzijdig plakband

Radiatorfolie aanbrengen op de muur

  1. Knip of snij het folie op maat. Trek aan de bovenkant en zijkanten enkele centimeters van de meting af, zodat het folie nagenoeg onzichtbaar is.
  2. Maak indien nodig insneden voor bevestigingsbeugels van de radiator.
  3. Plak dubbelzijdig plakband op de witte kant aan de randen. Bij grotere stukken folie loont het ook om in het midden kleine stukjes plakband te bevestigen.
  4. Zet het radiatorfolie tussen de muur en de verwarming met de glimmende kant naar de radiator toe.
  5. Bevestig het folie met het dubbelzijdig plakband.

Bij grotere radiatoren is het soms nodig om meerdere stukken folie te gebruiken. Plak die dan aan elkaar met aluminium tape, zodat er geen warmte door de naad ontsnapt.

Tip:

Je kan radiatorfolie ook aanbrengen in een convectorput. Heb je echter toegang tot je kruipruimte? Dan zou de buitenkant van de convectorput kunnen isoleren met steenwol of schuim. Die oplossing is minder zichtbaar.