Montage van een SpeedComfort radiatorventilator

Radiatorventilator: kamer sneller warm en efficiënter verwarmen

De SpeedComfort radiatorventilator is een klein apparaat dat je eenvoudig onder de radiatoren van je ventilator monteert. Als je verwarming warmer is dan 33 graden, dan blaast de ventilator de warme lucht de kamer in en wordt je huis snel warm. Zodra je verwarming weer onder de 25 graden is, dan schakelt de radiatorventilator zichzelf weer uit. Door deze slimme gadget verbruik je tot 30% minder energie.  

Hoe veel radiatorventilatoren heb je nodig?

Een radiatorventilator is goed voor een ruimte van 30 m3. De omvang van een ruimte bereken je door de lengte, breedte en hoogte te vermenigvuldigen. Heb je een ruimte van 4 meter breed, 10 meter lang en 3 meter hoog, dan is de totale luchtinhoud dus 120 m3. In dat geval heb je vier ventilatoren nodig.

Hoe veel energie gebruikt een radiatorventilator?

Niet veel, de stroomkosten zijn ongeveer 16 cent per jaar. Bovendien heeft de ventilator geen sluipverbruik: het verbruik is nul als het apparaat uit staat. De energie die je bespaart met je verwarming is het dus ruimschoots waard.

Maakt de ventilator veel lawaai?

Dat valt erg mee. De radiator produceert 20 decibel. Dat is niet luider dan normaal achtergrondgeluid in een stille kamer.

Hoe installeer ik een radiatorventilator?

  1. Bereken hoeveel ventilatoren je nodig hebt. Instructies daarvoor staan hierboven.
  2. Meet de lengte en diepte van de radiator. Een standaard radiator heeft een diepte van 70 millimeter. Voor radiatoren met een andere diepte of met een enkele plaat zijn er aparte bevestigingsbeugels.
  3. Maak, indien nodig, de radiatorventilatoren aan elkaar vast met een koppelstuk.
  4. Bevestig de radiatorventilatoren met magneetjes onder de verwarming. Zorg dat de warme lucht omhoog blaast.
  5. Stop de thermometer in de eerste radiator en bevestig deze achter de verwarming aan het metaal.
  6. Doe de stekker in het stopcontact.

Afbeelding © SpeedComfort.nl