Slimme thermostaat: niet meer onnodig verwarmen – 25% besparing

Door een slimme thermostaat te gebruiken zorg je ervoor dat je huis niet onnodig wordt verwarmd wanneer dat niet nodig is. Dit kan zomaar je energieverbruik voor de verwarming met 25% verminderen.

Een slimme thermostaat weet zelf of je huis moet worden verwarmd aan de hand van je gedrag. Ben je bijvoorbeeld van maandag tot en met vrijdag weg van half negen tot zes? Dan wordt je huis niet warm. Kom je toch eerder thuis? Dan zijn er slimme thermostaten die kunnen zien dat je op weg bent naar huis omdat je gebruik maakt van een app. Je hoeft dus niet meer zelf je verwarming aan en uit te zetten en geen klok in te regelen. Al kan dat natuurlijk wel.

Alhoewel een slimme thermostaat al snel €100 tot €200 kost, bespaar je zo’n 16 euro per maand. Na minder dan een jaar heb je deze aanschaf dus al terugverdiend.

Waar moet je op letten?

  • Kies een thermostaat die zelflerend opwarmen en modulerend aansturen ondersteunt. De eerste functie zorgt ervoor dat je thermostaat zichzelf aanleert om zo min mogelijk onnodig te verwarmen. De laatstgenoemde functie zorgt ervoor dat je cv-ketel zachter brandt als er weinig warmte nodig is. Dat is efficiënter, maar wordt niet ondersteund door alle cv-ketels.
  • Daarnaast is het goed om erop te letten dat je thermostaat werkt met jouw CV-ketel. In de meeste gevallen is dat geen probleem, maar het is goed om dat even op te zoeken.  
  • Het is mogelijk om verwarming per kamer in te regelen. Zo wordt je slaapkamer niet verwarmd als je in de woonkamer bent, en vice versa.
  • Vrijwel alle slimme thermostaten komen met een app om de thermostaat te bedienen. Dat is handig als je vergeten bent de verwarming uit te zetten, of deze aan wilt zetten als je onverwachts naar huis gaat. Kijk vooraf of de app op jouw telefoon werkt.
  • Niet alle thermostaten werken met infrarood- of stadsverwarming. Doe bij deze verwarmingsbronnen wat extra onderzoek.