Tochtstrip en tochtband: even plakken voor een besparing van 70 kuub per jaar!

Vooral in oude huizen zitten er vaak kieren langs deuren, ramen en de brievenbus. Zonde, want zo stroomt er vooral ’s winters koude lucht je verwarmde huis binnen. Door alle naden en kieren te dichten, kan je soms al 170 euro besparen op je gasrekening! De verwarming kan dan immers een standje lager.

Zo’n grote besparing is niet eens duur: tochtstrippen zijn er al vanaf 30 cent per meter. Dat is geen geld vergeleken met de besparing! Daarnaast kan je extra besparen met een brievenbusborstel, een tochtborstel (‘dorpel’) en kitmiddel voor alle naden.

Kieren zoeken

  • Bij ramen, ook dakramen
  • Bij deuren tussen verwarmde ruimtes en onverwarmde ruimtes of de buitenlucht.
  • Bij een kruipluik of dakluik.

Tochtband installeren: volstaat bij de meeste kieren

  1. Zoek kieren bij ramen en deuren. Om een luchtstroom sneller te ontdekken, kan je een beetje rook of een confettisliert gebruiken.
  2. Kies een tochtband die voldoende dik is.
  3. Maak het kozijn schoon met een doekje met warm water en afwasmiddel. Laat het drogen.
  4. Plak de tochtband op het kozijn. Op de deur kan ook, maar dit ziet er vaak niet fraai uit.

Tochtstrip installeren: waar de deur of raam in het kozijn valt

Op de plek waar de deur in het kozijn valt volstaat een tochtband niet altijd. Wellicht is er te weinig ruimte, of je bent op zoek naar een sierlijkere oplossing. In dit geval biedt een tochtstrip uitkomst! Deze strip plak of timmer je tegen het kozijn. Een flexibele rand of borstel sluit de kier tussen het kozijn en de deur of het raam. (Kunststof of metalen kozijnen? Kies dan altijd voor een plakstrip!)

  1. Gebruik je een plakkende tochtstrip? Maak dan eerst het oppervlak goed schoon met warm water en afwasmiddel. Laat het drogen.
  2. Meet de lengte van de kier die je wilt dichten en zaag of knip de tochtstrip op maat.
  3. Houd de deur gesloten. Plak of timmer de tochtstrip tegen het kozijn. Zorg dat het flexibele materiaal volledig tegen de deur of raam zit, maar zonder druk.

Soms moet je tochtstrip een beetje buigen, bijvoorbeeld bij een luikraam. Gebruik dan een kunststof tochtstrip. Verwarm het materiaal met een aansteker om het in de juiste vorm te buigen.

Naast kieren (bij ramen en deuren) heeft je huis misschien ook naden. Naden zijn openingen bij niet-bewegende onderdelen van je huis, bijvoorbeeld waar leidingen je huis binnenkomen. Daarover hebben we een apart artikel. En lees ook eens ons artikel over brievenbusborstels!